Vertrouwenspersoon
ongewenste omgangsvormen en integriteit
Ondersteuning
Ongewenste omgangsvormen
Ongewenste omgangsvormen, bewust of onbewust, komen in iedere organisatie voor. Dit kan zijn pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie of discriminatie. Als u dit ervaart is het goed om dit aan te kaarten, want iedereen heeft recht op een gezonde en veilige werkomgeving.
Als externe vertrouwenspersoon ben ik geen onderdeel van de organisatie maar ken de organisatie wel alsook de geldende procedures.
De vertrouwenspersoon is er voor ondersteuning, voor het begeleiden, meedenken en informeren over mogelijke vervolgstappen, informeel of formeel.
Integriteit
Integriteitskwesties, bewust of onbewust, kunnen in iedere organisatie voorkomen. Vermoedens van misstanden kunnen vertrouwelijk worden gemeld bij een vertrouwenspersoon. Er is sprake van een misstand/integriteitskwestie als het maatschappelijk belang in het geding is. Hierbij kan gedacht worden aan het schenden van een wettelijk voorschrift, gevaar voor de volksgezondheid, veiligheid van personen, aantasting van het milieu, of gevaar voor het goed functioneren van een organisatie.
De vertrouwenspersoon is er voor ondersteuning, voor het begeleiden, meedenken en informeren over mogelijke vervolgstappen, informeel of formeel middels het indienen van een formele klacht.
Voorlichting en advies
Rol van een vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is ook opgeleid om een organisatie voorlichting te geven over de rol van een professionele vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon adviseren over trends in meldingen en knelpunten in de organisatie met betrekking tot ongewenste omgangsvormen.
Ik ben opgeleid bij Van Oss & Partners, gecertificeerd en opgenomen in de lijst van vertrouwenspersonen van de beroepsvereniging (LVV) (landelijke vereniging van vertrouwenspersonen). De opleiding van Van Oss en Partners is geaccrediteerd door de LVV.